Slik jager du gnagere ut av hytta

Høsten er i anmarsk og mange skal stenge hytta. Dette betyr også at gnagere som mus og rotter ser etter potensielle boliger de kan overvintre i gjennom den kalde fine tia’.

Noen vet allerede at de har mus på eiendommen sin og må sette i gang tiltak for å holde de borte og få eliminert problemet, mens andre er usikre. Det lønner seg uansett å sette opp noen ulike kombinasjoner av feller siden mus og rotter kan gjøre store skader på hytta, spre sykdommer og de formerer seg hyppig og er derfor tilbakevendende.

Fikk du med deg denne: Musefamilie ødela Kristinas splitter nye bil

Avdekke om du har et problem

Dersom du er på hytta innimellom eller er usikker på om du har gnagere er det noen sjekkpunkter du kan gå gjennom for å avdekke dette:

  • Avføring/lort i kroker, åpne plasser og loft
  • Krafsing fra tak, vegger og loft
  • Gnagemerker

Jag bort mus og rotter

Det første du bør fokusere på er å gjøre det så minst mulig trivelig for gnagere å oppholde seg på eiendommen din. Det høres kanskje vanskelig ut, men det er det ikke. Skadedyrjagere er svært effektive hva gjelder å kontrollere rotter og mus. De avgir høyfrekvent ultralyd med frekvens opp til 100 dB og fra 32 til 62 kHz. Denne lyden er kun hørbar for gnagere og ikke for mennesker eller kjæledyr som ikke er gnagere. Har du marsvin, hamster eller andre gnagere som kjæledyr, kan du enkelt flytte disse til et annet rom eller hus mens du håndterer problemet.

Har du sett dette: 7 vanlige feil du gjør med musefellene

For best mulig effekt, anbefaler vi å følge disse 4 tipsene:

Plassering

Lydbølgene trenger ikke gjennom vegger og for et best mulig resultat bør du plassere skadedyrjagerne i alle rom. De bør ikke plasseres bak sofa, bord, gardiner og andre møbler. De bør stå plassert så frie som mulig for best effekt.

Slik fungerer jagerne

Bølgene av høyfrekvente lyder oppfører seg mer som lys enn lyd. Hvis du har et OK stereoanlegg hjemme kan lyden bære rundt i hele huset. Skadedyrjagere går ikke gjennom tak, vegger og rundt hjørner og derfor bør du ha en jager i hvert rom for best effekt. Har du store rom, kan du ha flere jagere i samme rom eller kjøpe større jagere, de kommer i forskjellige størrelser basert på hvilket type rom du trenger det til.

Les saken: Mus ødela huset til Rannveig og Tom Werner

Overvåkning

Overvåkning av tegn til gnageraktivitet vil hjelpe deg å plassere jagerne perfekt i forhold til deres innganger. Finner du samtidig lort, lyder eller gnagerskader, får du bekreftet at de fortsatt er der. Gnagerne tåler endringer en liten stund, men etter 6-10 dager bør du forvente å se endringer så fremt du følger tips hva gjelder plassering og bruk.

Kombinasjon av feller og skadedyrjagere

Den vanligste feilen ved bruk av skadedyrjagere er å bruke dette til å utrydde en allerede etablert populasjon av gnagere. Feller og jagere bør brukes i kombinasjon med hverandre. Skadedyrjagere fungerer faktisk aller best i samarbeid med feller ved at du jager gnagerne i retningen der fellene står plassert.  På denne måten utrydder du de som er der, og ved å fortsette å bruke jagere, skremmer du bort nye inntrengere.

Les mer om: Slik fanger du mus med Victor Multikill musefelle

Tips: Mus går som oftest til nærmeste matkilde og dersom du bruker vanlige klappfeller sammen med f.eks Victor Multikill, vil du først og fremst få fangst i klappfellene. Fjern disse dersom du ønsker at Multikill skal gjøre jobben for deg. 

Lurer du på hvordan du best løser ditt problem med gnagere? Send oss gjerne en melding på Facebook.

 

 

 

 

 

 

Ta med Se mer om de som måtte betale masse på eiendom og bil pga mus