Blogg

Har jeg mus på loftet?

Share this post

Mus elsker å leve med mennesker. Vi gir de sikkerhet, husly, mat og varme – alt de trenger for å trives. Huseiere aksepterer motvillig det faktum at mus inntar kjøkken og spisskammeret for mat, men når de dukker opp andre steder virker man gjerne mer overrasket.

Tak og loft er noen av de mest vanlige stedene å finne mus, mye fordi de er så gode klatrere.

 

Hva du skal lytte etter

Det første tegnet på om du har mus i taket eller på loftet er lydene. Du vil høre rasling av deres små klør eller tilfeldig knirking. Gnaging og graving er flere tegn på et museangrep. Siden mus er nattdyr, vil du ofte høre disse lydene om natten så ikke bli overrasket hvis de plutselig holder deg våken om nettene.

Etter du har hørt disse lydene og kan bekrefte at det er tak og loft det kommer fra er det best å gjøre en visuell inspeksjon av mistenkelige områder.

Les også: Muselort på hytta? Slik fjerner du det

Hva du bør se etter i tak og på loftet

Hvis du er heldig, har du lett tilgang til loftet og taket for å se etter invasjon av mus. Mange loft har trapper som fører til dem og noen tak krever ikke noe mer enn å stå på en kjøkkenstol for å komme til.

Andre huseiere kan trenge en stige for å komme til paneler og luker. For sikkerhetsskyld, sørg for at du har hjelp til å holde stigen under etterforskningen!

Når du kommer til det aktuelle området vil du være klar til å starte søket og slik gjør du det:

Loft: Enten vi liker å innrømme det eller ikke så er de fleste loft bare oppbevaringsplasser. Dette betyr at det ofte brukes for å oppbevare det du ikke bruker og skaper et rolig område for mus og utforske og reprodusere seg. Se etter alle typiske tegn på en museinvasjon som kan være spor, hår, bevis på tygging, gnaging, skraping og muselort/urin. Er det urin eller muselort der vil du kjenne lukten av det etterhvert også.

attic-112270_1280

 

Møblert loft: Selv om loftet ditt er møblert og brukes nå og da, kan det fortsatt være interessant for mus nettopp fordi de kan pile rundt uforstyrret når du ikke er der. Tydelige tegn på dette er da ekskrementer, flekker og tegn til gnaging/skraping. Siden rommet er et møblert rom trenger musen å komme fra et sted så se gjerne etter små musehull og innganger de kan benytte seg av. Dee er gode klatrere så de kan også komme seg inn via vegg, vindu og tak utenfra.

Tak:  Hvis du har et tak som ikke tillater deg å se på innsiden kan du vurdere alternative tilgangspunkter for å avdekke museproblemer, inkludert lysarmaturer. stikkontakter og ventiler. Ved å løsne disse kan du være i stand til å se inni taket og oppdage museaktivitet.

Paneltak: Disse takene er relativt enkle å inspisere og er også favoritter til mus fordi vi sjeldent forstyrrer disse takene og det er lett for musen å reise på tvers av de. For å se etter mus, flytt enkelt panelet til siden og søk med lommelykt. Se etter ekskrementer, bevis på gnaging og reder.

Les også: 7 vanlige feil du gjør med musefeller

Bli kvitt musen på loftet

Når du har bekreftet et problem med musen på loftet, kan du begynne prosessen med å fjerne de ubudne gjestene dine. Siden loftet sannsynligvis er sjeldent brukt kan du enkelt isolere området fra kjæledyr og barn. Sett opp elektroniske musefeller med 2-3 meters mellomrom i hele rommet som er utsatt, men husk og sjekk/fyll på peanøttsmør daglig hvis problemet er stort. Victor elektronisk musefelle kan fange opptil 10 mus før du må tømme den, men for mest effektiv bruk er det lurt å sjekke og tømme den daglig. Ta gjerne på deg hansker, men det beste med elektroniske feller er at musen fanges i en egen boks og man trenger aldri være i kontakt med den døde musen.

mouse-1708365_1280

Fortsett og sjekk fellene til de ikke lenger fanger mus.

For å forhindre at musen kommer tilbake, kan det være lurt å investere i skadedyrjagere som lager en høyfrekvent lyd som kun skremmer bort mus og rotter. Kjæledyr plages ikke. Disse typer «skremmere» har vist seg å drive mus ut av områdene sine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler