Blogg

Rotter eller mus i hus? Start med å identifisere problemet

Share this post

For å eliminere problemene dine med gnagere er det lurt å foreta en grundig inspeksjon, enten det er på hytta, fjøs, hjem eller skur. Er det rotter eller mus du har i hus?

 

Søk etter muselort

Avføringen som mus etterlater seg informerer andre mus, men de kan også hjelpe deg å identifisere spesifikke problem og veilede deg gjennom valget av de mest effektive fellene til ditt behov.

Du har kanskje lagt merke til muselort, de små og mørke ekskrementene etterlatt av gnagere på kjøkken, bad eller andre steder i huset. Se deg rundt i kjeller, loft, garasje og bod for å se om du kan finne flere områder med muselort. En liten musebestand i hjemmet ditt kan faktisk etterlate seg tusenvis av små muselort i løpet av kort tid.

En inspeksjon av muselorten gir deg derfor verdifull informasjon som hjelper deg å finne ut hvilke skadedyr du har med å gjøre, hvor stort problemet er og hvordan du kan fange de fort og best mulig.

Videoen demonstrerer hvordan du kan utføre en mus- og rotteinspeksjon i og rundt hjemmet ditt (engelsk):

 Gnageskade

Dersom du har oppdaget nylige gnageskader i hjemmet ditt, er dette utmerket for å finne ut om det er mus eller rotter du har på besøk.

Mus gnager gjerne hull på størrelse av ca 10 mm i diameter, veldig lite og rent snitt. De gnager gjerne på ledninger, plast, tre, hjørner av pappesker og poser.

Les også: Ting du skulle ønske du ikke visste om rotter

Rotter lager større skader og kan gjerne lage hull på 5-10 cm i diameter i grove og revnet kanter. De gnager gjerne på tre, hjørner, gulvbjelker og vegger.

Avdekke gjemmestedet

For å avdekke gjemmestedene  kan du fylle åpningene med jord, for å så sjekke de noen dager senere.

Mus graver vanligvis ikke, istedet lager de innendørsreder av makulert papir og andre lignende materialer. Redene er vanligvis plassert i bortgjemte hjørner, under skap, ved foten av kjøkkenapparater og garasjer med mye skrot.

 

Rotter lager vanligvis reir/hull på bakkeplan og utendørs. Det er vanlig å finne disse åpningene langs grunnmuren og under rusk, lavtliggende buskas, komposthauger og i/utenfor skur.

Takrotter bosetter seg vanligvis over bakken i palmetrær, frukttrær, loft og hulrom i tak.

Veien til matkildene

Stiene mellom matkilden og redene er vanligvis ganske tydelige da gnagerne gjentatte ganger bruker de samme veiene for å hente mat. Mus kan reise i opptil 10 meter for å hente mat, mens rotter er mer eventyrlystne og kan lett reise i opptil 30 meter fra hulen sin.

Olje – og skittflekker

Ofte kan man se fettflekker etter gnagere. Dette dannes fra olje og smuss på gnagerne som ofte vises på områdene der de pleier å gå for å hente mat.

roof-rat-961499_1280

Andre tegn på rotter eller mus

Både rotter og mus urinerer ofte i løpet av sine daglige reiser. Forskning har vist at en mus er i stand til å deponere 3000 dråper på bare 24 timer og disse slippes ofte på stiene til og fra matkildene og i andre beferdede områder.

Lukten fra gnagere kan være spesielt tydelig i områder som sterkt infisert og kan vedvare i lengre perioder. Dessuten kan katter og hunder bli oppspilt og snuser gjerne litt ekstra i slike områder.

Les også: 7 vanlige feil du gjør med musefeller

Lyder

Ulike lyder som høyfrekvente sqeeks, gnagelyder, skraping, gravelyder og lyder av gnagere som sloss kan være det du opplever ved en nattlig inspeksjon i huset. Mus i vegg kan også være utfordringen du står ovenfor.

Bekjempelse av mus & rotter

I over 100 år har Victor® hatt som misjon å utvikle sikre og innovative løsninger for skadedyrbekjempelse. De elektroniske mus-og rottefellene dreper skadedyrene i løpet av få sekunder via elektriske plater skjult i fellene. En raskere, mer human og hygienisk metode for å bli kvitt problemet. Med ultralydfeller kan du i tillegg holde mus-og rotter unna områder der de vanligvis kommer inn.

Sjekk ut feller mot mus her.

Sjekk ut feller mot rotter her.

  • www.noragent.no
  • www.victorpest.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler