Blogg

Slik blir du kvitt veps

Share this post

Veps er noen sosiale skapninger og en dronning lever sammen med sine arbeidere i en koloni, gjerne rundt bygninger. De driver med sitt uten å bry seg så mye om deg på sommeren, men utover høsten blir de mer utålmodige etter sukkerholdig næring og stikker oftere, så dør de før vinteren. Vær forsiktig når du bekjemper veps, for et fåtall mennesker kan et stikk være farlig nok.

Gjennom sommeren vokser vepsebolet og en dronning kan produsere  ca 12 000 arbeidere. Selv om en arbeider kun lever i 2-3 uker, er det mange å holde styr på rundt huset ditt. Når det nærmer seg august kan kolonien inneholde over to tusen voksne individer og vepsebolet kan være større enn en fotball! Det er ikke noen vits å starte bekjempelsen så sent, for utover høsten dør den gamle dronningen og arbeidernes oppgaver opphører. Du har sikkert sett veps som bare driver rundt uten mål og mening, dette er arbeiderne som flyr målløst rundt før de også dør før vinteren.

Derfor er 2016 et vepseår!

Vepsestikk er vondt, men sjeldent farlig. Likevel kan 50 stikk være livstruende for en voksen person, men det finnes eksempler på at folk har overlevd 200 stikk også. Det kan være alvorlig for alle å bli stukket i munn eller hals fordi slimhinnene kan hovne opp å gi pustevansker. Noen kan bli svært syke av kun et stikk og er overfølsomme for et eller flere av stoffene som inngår i giften. Et ukomplisert stikk kan behandles med et smertestillende middel og et allergimiddel (antihistamin) som fås kjøpt på apotek. Får man større hevelser kan dette suppleres med et middel som inneholder kortikosteroid. De som er overallergiske mot vepsestikk, bør til en hver tid i sommerhalvåret ha motgift (andrenalinsprøyte) lett tilgjengelig i lommen. Slike sprøyter fås på resept og må settes umiddelbart etter et stikk for å unngå allergisjokk (anafylaktisk sjokk). Ved allergisjokk kan man bli bevisstløs etter få minutter, og halvparten av de som ikke overlever, dør innen en halv time etter stikket. De senere år har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Typisk historikk er en person over 50 år som har hatt økende problemer med vepsestikk opp gjennom årene. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm, får kraftig utslett osv. bør man straks oppsøke lege.

Det første man kan gjøre for å unngå å få større mengder veps er å forhindre at det etableres vepsebol der. Har man tidligere år vært plaget med at veps etablerer seg i boligen, bør man følge med om våren for å se om en vepsedronning begynner å bygge bol på loft, takutspring, luftekanaler mm. Er det åpninger utenfra inn til loft vil tetting med for eksempel netting kunne forhindre at en vepsekoloni etableres der. Det er også mye lettere å fjerne et vepsebol som er lite og har få individer enn et stort med mange veps. Tidlig lokalisering og bekjempelse av veps er derfor fordelaktig.

flower-882124_1280

Er det blitt plagsomt mange veps ved boligen og bekjempelse skal gjennomføres, må man finne vepsebolet og få det uskadeliggjort. For å finne ut hvor bolet er, kan man prøve å se etter hvor veps flyr til og fra og gjøre dette på kvelden/natten for å sørge for at de fleste veps er inne i vepsebolet. De blir også mindre aggressive ved lavere temperaturer og i mørket.

Under bekjempelsen må man beskytte seg selv med solide, heldekkende klær og hansker som vepsene ikke klarer å stikke igjennom. Det beste er å bruke birøkterdrakt som gir beskyttelse for alle kroppens deler. Alternativt kan man bruke solide regnklær med tykke klær under, tykke hansker og hatt med nett. Tett godt til i overgangene mellom de ulike klesplaggene slik at åpninger til naken hud ikke er tilgjengelig.

Det finnes også enklere metoder som vepsespray og vepsefeller.

Med en vepsespray kan du enkelt stå 3-4 meter unna vepsebolet og den vil drepe vepsen umiddelbart etter påførelse. Denne virker også over tid, som gjør det vanskelig for veps å komme tilbake til bolet.

Dersom du er litt plaget og ønsker å spise middag i fred ute, er også vepsefeller en god hjelper. Den er effektiv og miljøvennlig, uten giftige kjemikalier. Fellene kan brukes overalt utendørs; hager, terrasser, lekeplasser, avfallsplass m.m.

 

Kilder:

  • https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/veps-og-bier/stikkeveps/#main
  • https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/veps-og-bier/stikkeveps/#kjennetegn
  • www.noragent.no

 

 

 

 

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler