Blogg

Mus i huset? – Her er 5 enkle steg for å bli kvitt dem

Share this post

Steg 1 – finn bevegelsesmønsteret

Mus er for det meste aktive mellom skumring og daggry, men du kan også oppdage tegn på aktivitet andre tider i døgnet. Det «fornøyelige» synet av musens avføring er ofte det første tegnet på mus i huset, der den byr på opptil 75 muselorter daglig!

Skadedyrene beveger seg langs veggen og unngår åpne områder, så følg musenes avføring i begge retninger for å finne ut hvor ruten deres er. Mus gnager på gips og lignende materialer og lager hull på ca 3 – 4 cm, men den kommer seg lett gjennom en åpning på størrelse med en 10-kroning om nødvendig. Se derfor etter hull og rusk i mørke hjørner på kjøkken og vaskerom.

Se også etter små lager av mat du f.eks gir dine kjeledyr og evt. fuglefrø bak hvitevarer og møbler eller på andre usjenerte steder i huset. Mus bygger oftest reir av papir og annet fibermateriale på lune steder i nærheten konstant varme, slik som kjøleskap, ovner og varmtvannsberedere.

musens bevegelser
Musens bevegelser

Steg 2 – velg riktig type musefelle

Klassiske klappfeller og moderne elektroniske feller, fanger mus og hjelper deg å eliminere problemet for godt. Klappfellene er den billigste metoden, og du kan velge mellom engangsfeller eller gjenbrukbare. Med en elektronisk musefelle trenger du derimot ikke å se mus eller kontinuerlig sjekke fellene, siden en indikatorlampe gir deg beskjed når du har fangst. Når du merker at musene er ute av huset, bør du sette opp skadedyrjagere som holder nye mus unna med ultralyd som hverken du eller vanlige kjæledyr oppfatter

Ulike musefeller
Ulike musefeller

Steg 3 – velg åte som fungerer

Mus er sterkt tiltrukket av mat med høyt kaloriinnhold, slik som peanøttsmør og pålegg med hasselnøtt og sjokolade. Under vinteren bygger mus reir med materialer som bomullsdotter, tanntråd, garn eller hyssing, og dette gjør at du kan benytte disse materialene for å lokke musen nærmere fellen. Mat som mus allerede har spist på i huset ditt, enten det er dyretørrfor, fuglefrø, eller godteri, kan være det beste agnet.

Lokkemat som fungerer
Lokkemat som fungerer

Steg 4 – plasser fellene riktig

Ettersom mus beveger seg langs veggene, bør du plassere fellene i rett vinkel, med åte og utløser nærmest veggen. Plasser dem med 0,5 til 1m langs veggene der du har lagt merke til at musene er aktive. Bruk engangshansker/oppvaskhansker ved håndtering av feller og åte for å forhindre at musen lukter at du har tatt på den. (Hvis mus oppfatter menneskelig nærvær, kan de unngå fellen.). De aller beste stedene for musefeller er i lukkede rom som skap og kott, eller under og bak møbler/hvitevarer. Stekeovner eller peiser er populære tilholdssteder for mus, fordi den liker jevn tilførsel av varme og ofte kan finne ørsmå biter av mat. Hvis det er en skuff for oppbevaring panner under ovnen, sett en felle inni den.

Plassering av musefeller
Plassering av musefeller

Kontroll og oppfølging

Sjekk musefellene dine hver påfølgende morgen etter at du har plassert dem. Studier viser at det er sannsynlig å fange flere mus den første natten enn på noen påfølgende natt. Sørg for å sette opp så mange feller som mulig i starten, så du gjør et kraftig innhogg i bestanden raskest mulig. Mus reproduserer seg uhyggelig raskt og du har høyst sannsynlig mer enn en mus i huset av gangen. Stopp derfor ikke kun etter å ha fanget en, men hold fellene gående i ca. en uke for å være sikker på at du har fanget det som er.

Kontroll og oppfølging
Kontroll og oppfølging

Komplett utvalg av skadedyrbekjempere og feller kan du skaffe deg på noragent.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler