Blogg

7 vanlige feil du gjør med musefeller

Share this post

…og de enkle men geniale tipsene for å unngå dem.

For å bli kvitt mus, rigger du bare opp en musefelle og venter til den har fanget musa – ikke sant? På en måte, ja. Men dette er dessverre ikke den raskeste og mest effektive metoden mot bekjempelse av skadedyr som mus. Her får du syv vanlige feil folk flest gjør når de skal fange mus, men enda viktigere; syv smarte og effektive tips om hvordan du unngår å gjøre de samme feilene.

FEIL: DU ØDELEGGER ÅTET | RIKTIG: HOLD FINGRENE UNNA

Feil nummer 1
Feil nummer 1

Mus kan lett oppdage menneskelukt på fella etter du har tatt på den og det kan være grunn nok til at den holder seg unna. For å unngå dette, bruk hansker når du håndterer fella og setter på åte. Oppvaskhansker, engangshansker eller liknende vil fungere bra. Husk også å benytte hansker når du fjerner mus du har fanget, slik at du unngår å få på deg potensielt sykdomsfremkallende bakterier.

FEIL: DU BRUKER FEIL LOKKEMAT | RIKTIG: VELG RIKTIG ÅTE

Feil nummer 2
Feil nummer 2

Glem den gamle tegneseriemyten om ostespisende mus. Denne typen gnagere har stort sett nøtter og frø som favorittdiett, så den mest effektive lokkematen du kan bruke er faktisk peanøttsmør eller smørepålegg med hasselnøtt. Suget mus har etter kalorier gjør at sjokoladepålegg også fungerer bra. Når temperaturen synker og musen trekker inn i huset, roer den seg ned og fokuserer på å bygge rede. Dermed kan du lokke mus i nærheten av fellen ved å plassere egnede materialer som bomullsdotter, tanntråd og garn rett ved fella. Bruker du en fjærbasert felle kan du feste litt bomull rundt utløseren slik at musen drar og gnager på dette så fellen løser seg ut.

FEIL: DU BRUKER FOR MYE LOKKEMAT | RIKTIG: BRUK SMÅ MENGDER

Feil nummer 3
Feil nummer 3

Når du rigger en musefelle med for mye lokkemat, kan musen klare å få i seg mat uten at fellen fanger. En mengde på størrelse med en ert er alt som skal til. Dette er nok til å få musen interessert, men samtidig lite nok til at fellen utløses.

FEIL: DU FORVENTER UMIDDELBARE RESULTATER | RIKTIG: FØRST MÅ DU GJØRE MUSEN KOMFORTABEL

Feil nummer 4
Feil nummer 4

Mus er naturlig skeptiske til nye objekter der de ferdes. Du kan akklimatisere en felle for musen ved å sette opp en urigget felle med lokkemat i noen dager, enten du bruker klassiske fjærbaserte feller, elektronsike feller eller “catch and release”-feller. I det øyeblikket du ser at musen har vært på lokkematen, vet du at fellen er riktig plassert og kan aktivere fellen slik at den begynner å fange.

FEIL: DU PLASSERER FELLEN PÅ FEIL STED | RIKTIG: PLASSER DEN NÆR VEGGEN

Feil nummer 5
Feil nummer 5

Det er lett å plassere musefeller feil og dette bør unngås. Mus frykter åpne områder der den ikke kan gjemme seg. Musen beveger seg mest langs veggen og mørke områder i hjemmet, der den kan bruke værhårene sine til å navigere. Det mest effektive er derfor å plassere fellen langs veggen der de beveger seg. Åpningen til en felle bør plasseres mot veggen slik at musen blir trigget til å utforske den og ikke gå rundt den. Når det er mulig, bør fellen plasseres bakerst i skap eller ved komfyren (f.eks i skuffen under stekeovnen).

FEIL: DU BRUKER FOR FÅ FELLER | RIKTIG: PLASSER OPPTIL FLERE FELLER TETT SAMMEN

Feil nummer 6
Feil nummer 6

Mus reproduserer seg uhyre raskt – de kan produsere seks til syv avkom pr. kull omtrentlig hver 21de dag. De fleste er ikke klar over (eller ønsker kanskje ikke å tenke på) hvor mange mus som faktisk kan befinne seg i huset når du først har fått dem inn. Det eneste du kan være sikker på er at det sjelden er kun en. For å stoppe en museinvasjon trenger du mer enn kun en operativ felle, dersom du ønsker en rask løsning på problemet. Den mest effektive strategien er å plassere feller med ca ½ til 1 meters mellomrom langs veggen. På de mest høytrafikkerte områdene kan du plassere fellene sammen med bare noe centimeters mellomrom.

FEIL: DU STARTER FOR TREGT | RIKTIG: GÅ FOR PANGSTART

Feil nummer 7
Feil nummer 7

Studier viser at flest mus fanges den første natten du rigger musefellene dine, enn på noen av de påfølgende kveldene. Så start offensiven mot mus i hjemmet ved å rigge alle skyts med en gang. Bruk flere feller og gjerne ulike typer (f.eks bruk en fjærbasert felle i skuffen under ovnen og en elektronsik felle i skap og lags vegger – Victor multi-kill er f.eks en felle som kan fange opptil 10 mus). Varier også med lokkemat, f.eks peanøttsmør og sjokoladepålegg.

God jakt!

Innlegget er presentert av Victor – en serie med elektroniske mus og rottefeller samt skadedyrjagere. Siden den første fjærbaserte musefellen ble oppfunnet i 1898 i Pennsylvania, USA, har Victor® revolusjonert markedet for skadedyrbekjempelse. les mer om produkter fra Victor her…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=XFzVD02Tv1Q&w=560&h=315]

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Relaterte artikler